والدین در ابتدای متولد شدن فرزند خود نگرانی های فراوانی دارند و به وضعیت سلامتی کودکان خود بسیار حساس بوده و توجه بالایی نشان میدهند وسیستم بدنی نوزادان و کودکان در سنین کم پایین تر از دیگر افراد بوده و عوامل محیطی و ویروسی زودتر آنها را درگیر می کند.پس مادران باید با یاری متخصص اطفال در سنین نوزادی و کودکی بسیار مراقب وضعیت بهداشت کودک خود باشند تا کمتر دچار برخی از بیماری های ویروسی و عفونتی رایج در کودکان بشوند.به گفته متخصص اطفال یکی از بیماری هایی که ممکن است کودکان به آن مبتلا شوند رزوئولا است .شاید نام این بیماری تا به حال به گوش شما نخورده باشد اما این بیماری در کودکان دیده شده و معمولا برای کودکان زیر دو سال دردسر ساز می شود .پس والدین برای اینکه بتوانند در صورت مبتلا شدن فرزند خود به این بیماری آن را تشخیص دهند باید از این بیماری،علائم آن اطلاع لازم را داشته باشند و در کنار آن آگاهی خود را بالا برده و بتوانند از این بیماری پیشگیری کنند.
روزئولا چیست؟
روزئولا یک بیماری عفونی بوده که نام لاتین آن roseola infantumاست و اغلب نوزادان و کودکان با سن زیر دو سال به آن مبتلا می شوند .این بیماری در ابتدا با تب شروع می شود و سپس دانه های به رنگ قرمز در پوست کودک دیده می شود .بروز این بیماری به شکلی نادر و خفیف در بین افراد بالغ دیده شده است اما معمولا در بین کودکانی که رفت و آمد های زیادی داشته و یا به مهد کودک می روند بیشتر رایج است زیرا ویروس این بیماری می تواند به راحتی از بدن فردی به فرد دیگر منتقل شود و کودکان به دلیل مسری بودن معمولا بیماری را از همسالان خود و کودکان اطراف خود می گیرند. درمان این بیماری شامل استراحت کردن در منزل و نوشیدن منظم مایعات برای کاهش تب می باشد.
علت بیماری رزوئولا
ویروسی به نام هرپس herpesیا همان ویروسی که منجر به وجود آمدن تبخال های پوستی می شود عامل این بیماری است و ویروس تبخال می تواند در بدن پخش شود و پوست تمامی نواحی بدن را درگیر کند.این بیماری در بیشتر اوقات با تب آغاز می شود و تا چند رو ز ادامه پیدا می کند و دانه ها روی بدن، خود را نشان می دهند.ویروس مولد تبخال به شکلی واگیردار و مسری است و دانه های به وجود آمده روی پوست همانند دیگر بیمار یهای پوستی از طریق تماس با بزاق دهان و یا ترشحات تنفسی فرد مبتلا شده به کودک دیگر انتقال پیدا می کند.
در مواردی نیز دیده شده است که کودک به این بیماری مبتلا شده است اما بثورات پوستی روی بدن او دیده نشده است منظور این است که کودک هنوز در ابتدای این بیماری می باشد و با علائم آغازین مانند تب روبه رو شده است و نشانه ها به طور کامل بروز نداده اند حتی در این مرحله نیز بیماری کودک قابل انتقال خواهد بود پس والدین بهتر است که کودکان خود را از دیگر بچه ها جدا کنند تا بیماری به کودک دیگر منتقل نشود.
بیماری رزوئولا
در زمانی که کودک در معرض این بیماری قرار می گیرد و به ویروس رزوئولا آلوده می شود بین دو تا سه روز و یا دو هفته زمان می برد که علائم و نشانه های بیماری به طور کامل در کودک ظهور پیدا کند.نشانه های این بیماری در هر کودکی متفاوت خواهد بود و می تواند در کودکان از خفیف تا شدید باشد.پس محدوه این علائم در کودکان تفاوت خواهد داشت و نمی توان آنها را با یکدیگر مقایسه کرد .
برای مثال ممکن است کودکی بعد از مبتلا شدن به رزوئولا دچار تب شدید شود به طوری که تب بالای وی به تشنج منجر شود پس بهتر است والدین تمامی جوانب را در نظر بگیرند و مرتبا دمای بدن کودک خود را با دما سنج بررسی کند تا از تشنج وی جلوگیری کند. این کار را نیز در شب انجام بدهید زیرا ممکن است تشنج در خواب رخ بدهد.نشانه های رزوئولا را در زیر بخوانیم: تب هایی که معولا دمای آن بالاتر از سی و نه درجه می باشد و بعد از گذشت سه روز تب خفیف شده و یا از بین می رود.
به وجود آمدن لکه های پوستی که نشان از ویروس این بیماری را دارد و در بیشتر اوقات پس از اینکه تب در بدن کودک به اتمام میرسد آغاز می شود. در برخی از کودکان نشانه ایی مانند علائم سرماخوردگی دیده می شود و با آبریزش بینی،گلودرد،ورم غدد لنفاوی در قسمت گردن و سرفه های مکرر رو به رو می شوند.
لکه های قرمز رنگ به طور معمول در قفسه سینه شروع می شوند و بعد از ان به دیگر نواحی بدن کودک مانند پشت و کمر،شکم،گردن و بازوها دیده شود.این دانه های قرمز رنگ معمولا با خارش پوست همراه نیستند و ممکن است برای چند روز و یا حتی چند ساعت بر روی پوست باقی بمانند و بعد از ان مدت به طور کلی از روی پوست از بین بروند. بهتر است با دیگر نشانه های این بیماری نیز آشنایی پیدا کنید:
اسهال خفیف
بی میلی به غذا
متورم شدن پلک های چشم
تحریک پذیری کودک
حالت تهوع و یا استفراغ
درمان
شما با دیدن تمامی این نشانه ها بهتر است.
در ابتدا به متخصص اطفال مراجعه کنید زیرا ممکن است تشخیص این بیماری برای والدین مقداری مشکل باشد و نتوانند تفاوت آن را با دیگر بیماری هایی که دارای همین علائم هستند تشخیص بدهند زیرا نوزادن ممکن است به دلایل دیگری دانه های قرمز رنگی بروی پوستشان ایجاد شود.
زمانی که تب خیلی بالا می رود آنتی بیوتیک ها نمی توانند دانه های روی پوست را درمان کنند زیرا همان طور که گفته شد عامل بیماری رزوئولا یک ویروس است نه باکتری و تنها می توانید با داروهای استامینوفن و دیگر داروها تب را کنترل کرد و یا اگر متخصص اطفال به والدین مواد غذایی و یا روشی را پیشنهاد داده است آنها را انجام دهند.
در مواردی که سیستم بدنی کودک شما خیلی پایین است و تمامی علائم به شکلی شدید در وی بروز داده است باید به سرعت به متخصص اطفال مراجعه کنید.
پیشگیری
بهتر است بدانید برای این بیماری هنوز واکسنی وجود ندارد و تنها راه حل پیش گیری از این بیماری جدا کردن فرزند خود از دیگر اطفال مبتلا است و همچنین رعایت بهداشت نیز می تواند در این امر موثر باشد.
منبع خبر:کانال تلگرام دکتر مهدی نیکجو