اقدامات پیشگیرانه در سرماخوردگی و آنفلوآنزا
به منظور پیشگیری از ابتلا به بیماری آنفلوآنزا و سرماخوردگی لازم است تا:
1. دستها مرتب با آب وصابون و یا با محلولهای ضد عفونی کننده شستشو شوند. به این منظور ضروری است در هر بار شستن دستها، این عمل دوبار تکرار شود.
2. از لمس کردن چشمها، بینی و دهان خودداری شود؛ چرا که این امر انتقال ویروس را به دنبال دارد.
3.رعایت فاصله حداقل یک متر از افرادی که علائم شبیه بیماری آنفلوانزا دارند نیز لازم است.
4.توصیه میشود از اسباب بازیهای قابل شستشو برای کودکان استفاده شود و از اسباب بازیهای پارچهای و پشمی خودداری شود.
5.همچنین هنگام عطسه و سرفه جلوی بینی و دهان را با دستمال گرفته و بلافاصله دستمال را داخل کیسه پلاستیک گذاشته و در سطل زباله بیندازیم. اگر از دستمال پارچهای استفاده میشود روزانه دوبار آن را شسته و بعد از هر بار استفاده داخل کیسه پلاستیکی قرار داد.
6. ضروری است هنگام عطسه یا سرفه از قرار دادن کف دستها در جلوی دهان و بینی خودداری شود؛ چرا که این مسئله احتمال انتقال ویروس بیماری را به اشیا و به دنبال آن به افراد دیگر به دنبال دارد.
7. زنان شیرده که علائم آنفلوانزا دارند بهتر است هنگام شیردادن به نوزاد، از ماسک استفاده کرده و یا با دستمال جلوی بینی خود را بپوشانند.
8.در جهت پیشگیری از ابتلا به آنفلوآنزا بهتر است در صورت امکان از حضور در اماکن شلوغ خودداری کرده یا مدت زمان حضور در این اماکن کاهش یابد.
9. همچنین بهتر است با باز کردن درب و پنجرهها در فواصل مناسب در روز و هر بار حداقل به مدت 10 دقیقه، به تهویه مناسب محل کار، محل زندگی، کلاس درس و... کمک شود.
اقدامات مراقبتی در مبتلایان به آنفلوآنزا و سرماخوردگی :
استراحت کافی، نوشیدن مایعات، تغذیه مناسب، و استفاده از استامینوفن به عنوان تببر بهترین راه درمان بیماری آنفلوانزا و سرماخوردگی است.
برای کاهش تب ناشی از آنفلوانزا لازم است تنها از قرص استامینوفن به میزان تجویز شده استفاده شود. توصیه میشود برای کاهش تب ناشی از آنفلوانزا از مصرف آسپرین خودداری شود. همچنین در صورت مشاهده تب و خواب آلودگی در کودکان زیر دو سال، باید سریع به پزشک مراجعه شود. مبتلایان به آنفلوانزای جدید به ویژه دانش آموزان مدارس و دانشجویان میتوانند 24 ساعت بعد از قطع تب و با تجویز پزشک به محل کار یا کلاس درس حضور یابند.
از طرف دیگر، واکسن آنفلونزای فصلی برای بیماری آنفلوآنزای نوع «آ» موثر نیست اما تزریق آن برای افراد پرخطر توصیه میشود. در صورت مشاهده علائمی مانند تب، سرفه، گلودرد، سردرد، لرز، کوفتگی بدن احساس خستگی و اسهال و استفراغ باید به پزشک مراجعه شود. همچنین در صورت مشاهده علایمی مانند تنفس سریع و سخت، تشنج و یا تداوم تب در کودکان مبتلا به آنفلوانزا نوع «آ» باید به پزشک مراجعه کرد.
همچنین در صورت مشاهده علائم تنگی نفس، اشکال در نفس کشیدن، حال عمومی بد و یا تب بالای بیش از سه روز در مبتلایان به آنفلوانزای نوع «آ» لازم است بیمار هر چه سریعتر توسط پزشک معاینه شود.
منبع خبر:کانال تلگرام دکتر مهدی نیکجو